- -

De prijs van bubbels - een pleidooi voor duurzaamheid

Heeft u al eens stil gestaan bij de prijs van een fles bubbels in de handel ?

Vandaag kan u in de supermarkt mousserende wijn kopen voor 5 euro of zelfs minder met hoeveelheidskortingen. 

We staan graag even stil bij de elementen die de prijs van schuimwijn bepalen, we rekenen per fles van 75 cl:

  • folie, capsule en muscelet 0,5 euro
  • de fles 0,6 euro
  • het etiket 0,1 euro
  • verpakking 0,3 euro
  • transport 0,4 euro
  • accijns 2 euro
  • verpakkingstaks 0,1 euro
  • stockage/marketing 0,6 euro

Dit geeft een totaalbedrag van 4,9 euro waar we nog BTW moeten bijtellen. Zo komt u gauw aan een bedrag van 5,7 euro. 

Chips ! We zijn iets vergeten ! 

Er moet nog iets in de fles natuurlijk, druivensap.  Een aantal mousserende wijnen zal nog op fles gaan voor 2de gisting (Méthode Traditionnelle). Niet het goedkoopste proces en vraagt tijd.

We kunnen u garanderen dat de inhoud van de fles van mindere tot lage kwaliteit zal zijn als u een fles koopt van 5 euro. Het water dat u in de winkel koopt, is duurder dan de vloeistof in uw fles. Dit soort bubbels wordt veelal erg koud geserveerd, zo proeft u de erbarmelijke kwaliteit niet. 

Doe volgende test om de kwaliteit te verifiëren. 

Laat de bubbels uit uw glas verdwijnen en breng ‘het vocht’ op een temperatuur van 14 tot 16°. Op deze manier komen de echte aroma’s naar boven. Degusteer vervolgens. U zal merken dat u beter een glas water had gedronken. 

Ter illustratie.  In Spanje wordt de markt gedomineerd door 2 grote bubbelspelers. U kent ze allicht: C en F om ze niet bij naam te noemen. Hun instapbubbels zijn te vinden in elke supermarkt en worden geschonken op kermissen, feestjes en partijen. 

Door dergelijke producten te kopen ondersteunt u de teloorgang van de kleinere wijnboeren.  Zij kunnen niet op tegen het marketingapparaat en de financiële slagkracht van de grote jongens en zien zich vaak verplicht hun wijngaarden te verkopen, te verhuren of mee op te gaan in het industriële proces van de giganten. 

Kleinschalige productie en duurzame productiemethoden staan onder druk. 

Kwantiteit wordt het enige dat nog belangrijk is, het produceren van grote hoeveelheden. Zo krijgen we eenheidsworst. Een wijn die wordt geproduceerd zonder liefde voor het vak. En jammer genoeg veelal ten koste van de kwaliteit. 

Als u volgende keer van plan bent een fles bubbels te kopen voor 5 euro of minder, denk dan twee keer na. U doet er de wijnboer en uzelf geen plezier mee.

 Als u een kwaliteitsbubbel wil kopen, richt u naar flessen vanaf 10 euro in de handel. Kies voor wijnhuizen waar de liefde voor het vak, de tradities en duurzame productiemethodes in het hart worden gedragen. 

We adviseren u graag. 

Tom van BereVini.com 

La vita è troppo breve per BereVini mediocri ! 

(Het leven is te kort om slechte wijn te drinken)

Volg ons op Facebook en schrijf je in op de nieuwsbrief - grazie !

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x