- -

Het best bewaarde geheim van Toscane

In 1999 breidde Compagnia del Vino zijn aanwezigheid in Toscane uit met de aankoop van een landgoed van ongeveer 20 hectare in een van de zones met een lange wijntraditie: de Maremma. Voor wie Compagnia del Vino niet kent, het wijnbedrijf is in handen van de families Notari en Marchesi Antinori.

Het landgoed, gelegen in de gemeente Magliano in Toscana, kreeg de naam Grillesino.  Te danken aan de rivier  Grillese die in de buurt van het landgoed stroomt.  Het huis is gericht op de productie van Morellino di Scansano, de enige Toscaanse DOCG (naast de Brunello di Montalcino) van Sangiovese in al z'n puurheid.  De Morinello wordt soms wel eens the poor man's Brunello di Montalcino genoemd.  
Wat kan u dan verwachten ? Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs.

Battiferro
De Battiferro wordt gemaakt van 90% Sangiovese geblend met 10% Cabernet Sauvignon.

Morinello
De Sangiovese van de Battiferro wijngaard wordt ook wel 'Morellino' genoemd. Locaal noemt men de druif ook wel 'kussende kozijn' of 'kissing cousin'.  De naam Morellino zou komen van de paarden van Marmano omdat deze dezelfde kleur zouden hebben als de druiven.  Het lange en zeer warme klimaat rond Scansano zorgt ervoor dat de druiven volledig uitrijpen met hoge suikergehaltes als resultaat.  
Hier wordt een wijn mee gemaakt die rijk is aan fruit en mooi van structuur. Eén van de best bewaarde geheimen van Toscane !

The making of ...
De druiven worden met de hand geplukt in de tweede helft van september.  Na zachte persing gaan de druiven in inox vaten voor de vinificatie.  Maceratie duurt 15 dagen waarbij er vele keren wordt overgepompt om zachte en complexe tannines te bekomen.  De wijn blijft 6 maanden in stalen vaten en wordt vervolgens zacht gefilterd om de frisheid en fruitigheid te behouden bij botteling.  

Smaaknotities
Zachte kersen van de Sangiovese.  Expressieve en aantrekkelijke neus met zwarte kersen en aroma's van pruimen en zwart fruit.  Duidelijke vegetale elementen zoals groene peper en wat aardse tinten.  De tannines zijn in het begin zeer zacht en worden vervolgens iets steviger om uit te monden in een lange finale met aangename zuren en een 'final punch of black fruit'

Culinair kan je de Battiferro genieten bij eenvoudige gerechten zoals een sandwich, hamburger, steak en paddestoelen of pasta met ragout.  Probeer het ook eens met geitenkaas !

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x