- -

La Storia del Franciacorta

Berlucchi Guido & co

Lombardia is gekend voor de schuimwijnen.  Men maakt er geen Prosecco van Glera druiven maar mousserende wijnen die gemaakt zijn op de traditionele methode, zoals champagne.  Maar dan nog lekkerder en Italiaans uiteraard, u kent onze voorkeur.
 
Franciacorta is een begrip.  De wijnen zijn zeer gegeerd in Italië en hierdoor is export eerder beperkt in vergelijking met klassieke wijnen.
 
Franciacorta ontstond toen Zilliani, de wijnmaker van Guido Berlucchi voorstelde om schuimwijnen te maken met Pinot Nero volgens de traditionele methode.  Hij kreeg de goedkeuring van Berlucchi en creëerde een sublieme mousserende wijn. Franciacorta was geboren en kende vanaf het prille begin een groot succes.

Voor Franciacorta worden vandaag de druiven Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco gebruikt.  Chardonnay of Pinot Nero moeten minstens voor 50% aanwezig zijn.  Die twee druiven worden trouwens (naast Pinot Meunier) ook gebruikt om champagne te maken.
 
De naam Franciacorta zou historisch betekenen ‘kerkelijk bezit’ of Franca Curta.
 
Kenmerkend voor Franciacorta is de verplichte rijping op fles van 18 tot 25 maanden.  Voor de Rosé en de Saten (die gemaakt wordt van witte druiven en minder CO2 bevat) is bijna 31 maanden vereist en voor de Millesime gaat men tot 37 maanden.
 
De drie bekendste producenten zijn Ca Del Bosco, Bellavista en Berlucchi.  In ons assortiment hebben we een tiental heerlijke klassiekers van het huis Berlucchi.  Dit wijnhuis is opgericht in 1955 en staat historisch eigenlijk synoniem voor Franciacorta.  Berlucchi is nog steeds wereldwijd marktleider.

Ontdek vanaf nu de 10 beste sprankelende wijnen van Berlucchi in ons assortiment.  Wil je grotere hoeveelheden bestellen (vanaf 12 flessen) geef me dan een seintje en ik maak een persoonlijke offerte.  Bel 048870182

Cin cin,
 
Tom van BereVini.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x