- 9 november 2017 -

Etna Rosso & Etna Bianco Piano dei Daini

Dit domein (Tenute Bosco - Vigne dell'Etna - Piani dei Daini) bestaat sinds 1670 en produceert al enkele honderden jaren kwaliteitswijnen.

Het landschap rondom dit wijnhuis is een van de meest 'archaïsche' of ongerepte van de regio.  Piano dei Daini's landgoed ligt tegen de hellingen van de buurtschappen Solicchiata en Passopisciaro.  De wijngaard omvat 8 hectare waarvan 3 hectare volgens de traditionele bush methode wordt bewerkt op 120 jaar oude, niet geënte pre-phylloxera wijnstokken.

ETNA BIANCO

De Etna Bianco is gemaakt van een blend van Italiaanse druiven: 90% Carricante gecombineerd met Catarratto, Inzolia en Grecanico.

De druiven worden geteeld aan de noordflank van de Etna op een hoogte van 700 meter boven de zeespiegel.  De druivelaars zijn ouder dan 120 jaar wat zorgt voor tragere groei en rijping maar ook in een geconcentreerder en kwalitatiever eindproduct.  De vulcanische bodem resulteert in de nodige mineraliteit.

De druiven worden zacht geperst met vinificatie gedurende 10 dagen bij 15 tot 17°C.  Opvoeding gebeurt in stalen vaten en vervolgens nog 4 maanden op eiken vaten.

 

ETNA ROSSO

De Etna Rosso wordt gemaakt van 90% Nerello Mascalese en 10% Nerello Cappucio.

Net als de Etna Bianco wordt deze Rosso gemaakt van druiven aan de noordflank van de Etna, aan de zuidflank is de zon veel te fel.  De vulcanische bodem en druivelaars van meer dan 120 jaar oud zorgen voor een kwalitatieve wijn met mineraliteit en verfijnde aciditeit.  Oogsten van de druiven gebeurt met de hand.

Fermentatie en maceratie bij een temperatuur van 25 tot 28°C gedurende 15 dagen.  De wijn ondergaat malolactische fermentatie waarbij de harde appelzuren worden omgezet in zachte melkzuren.  De rijping gebeurt zeer langzaam met opvoeding in Franse eiken vaten gedurende 10 maanden, vervolgens nog rijping van 3 maanden in stalen vaten en 6 maanden op fles.

Robijnrode kleur met geur van kersen en noten.  U proeft rood fruit en evenwichtige tannines.  Middellange tot lange afdronk.

Op zoek naar een origineel kado met deze twee heerlijkheden, klik op de foto hieronder:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x