- 26 april 2019 -

Het verhaal van Benedetti Valpolicella en Amarone

De familie Benedetti was een landbouwersfamilie halverwege de vorige eeuw.  Ze teelden tomaten en druiven die werden doorverkocht aan andere wijnbouwers.  Davide en zijn broers beslisten een 20-tal jaren geleden om onafhankelijke wijnbouwers te worden.  De familie, die gesteld is op discretie, ontwikkelde haar eigen topwijnen en zijn inmiddels internationaal gerespecteerd.  Benedetti houdt het met z'n 15 ha wijngaarden bij lage volumes, maar hoge kwaliteit.

Valpolicella ligt ten Oosten van het Garda meer in de regio Veneto.  De druiven die er geteeld worden zijn veelal Corvina Veronese, Rondinella en Molinara.  Benedetti heeft 9 ha wijngaarden in de Valpolicella vallei.  Daar staan ranken van 15 tot 50 jaar oud, met telkens een 4500 wijnranken per ha.  De andere 6 ha percelen die ze 20 jaar geleden kochten, zijn te vinden in Marcellise, 200 meter boven de zeespiegel.

We spraken persoonlijk met Davide, gingen rond in de wijngaarden en waren overtuigd.  De wijnen die we bij BereVini.com in het assortiment opnemen zijn de Valpolicella Classico Superiore en de Amarone Classico.  Beide wijnen zijn zeer gewild en kennen een forse opmars.  Logisch als je weet dat deze wijnen gemaakt zijn van gedroogde druiven en houtlagering hebben genoten.

Valpolicella Classico Superiore DOC 2016

Gemaakt van Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara.  De druiven worden enkele maanden eerst gedroogd (15% vochtverlies) vooraleer de vinificatie start.  De wijn gaat ook nog 12 maanden op Franse eiken vaten.  Resultaat is een robijnrode wijn die erg fruitig is met een gebalanceerde smaak en afdronk van rijpe kersen.  Te genieten bij pastagerechten, kaas of kleine aperohapjes.

Amarone - the making of

Amarone is een legendarische wijn.  Krachtig, rijk, zeer breed van smaak en een beetje zoet.  De Amarone ontstond eigenlijk per toeval.  Tot de jaren '50 maakte men vooral zoete Recioto.  De zoetheid was het gevolg van het feit dat men de druiven niet liet uitgisten.  In 1938 ontdekte de kelderknecht Lucchese, die in dienst was van Gaetano dall'Ora, een vat dat per ongeluk in de hoek van een kelder was blijven liggen.  Doordat de wijn lang 'sur lie' bewaard was, waren bijna alle suikers in alcohol omgezet.  Resultaat was een drogere, meer dan bittere wijn: niet gewoon 'amaro' maar 'amarone'.

Amarone Classico della Valpolicella DOCG 2012

Benedetti droogt de druiven 5 maanden in kleine rekken tot ze 40% van hun gewicht verliezen.  De blend is 40% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella en 5% Molinara.  Na vinifiëren krijgt de wijn nog een opvoeding van 24 maanden op Franse eiken vaten.  Het alcoholgehalte is 16%.  Een intens robijnrode wijn om te mediteren.  Elegant en erg fruitig met kersen en wilde bessen, balsamico en eiktoetsen.  Zeer gebalanceerd met zachte tannines en een afdronk van rijp fruit.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x