- 2 juni 2018 -

Soave ! Soave !

Neen geen liedje uit Puerto Rico, maar een heerlijke Italiaanse wijn uit de regio rond Verona.  

Soave en Soave Classico 

De Soave wijnen gaan de laatste jaren in stijgende lijn.  De Soave komt uit de alluviiale vlakte Soave DOC en de Soave Classico van de vulcanische heuvels.  Vanzelfsprekend is er kwaliteitsverschil.  Vroeger stond er in de vlaktes enkel maïs.  Door moderne vinificatietechnieken kan men uiteraard heel wat bereiken, al zal het kwaliteitsverschil gelinked aan het terroir altijd blijven.

Garganega & Trebbiano 

Soave wordt geperst uit Garganega en Trebbiano di Soave.  Soms worden ook Chardonnay en Pinot Blanc gebruikt om te blenden.  De basis voor de Soave is altijd minstens 85% Garganega.  De Gargenega druif is een pure inheemse Italiaanse soort, identiek aan de Siciliaanse Grecanico.

Vinificatie

De wijnbouwer dient rekening te houden met de late rijptijd van de druiven en met de hoge opbrengst.  Hoge opbrengst en hoge kwaliteit gaat in de wijnwereld niet samen.  Door de snelle groei is insnoeien dus erg belangrijk omdat er anders geen aroma's meer overblijven.  Beperking van de opbrengst per hectare wordt trouwens opgelegd onder de DOCG regels.  

Wijnbouwers met kennis van zaken maken Soave met als typische kenmerken: delicaat, hoge zuren, specerijen, geel fruit (citroen) en een amandelachtig licht bittertje.  De Italianen noemen dit bittertje 'amarognolo'.  Door de hoge zuren wordt de druif ook met regelmaat aangewend voor de productie van de zoete Recioto di Soave, een dessertwijn gemaakt van half-gedroogde druiven.

Naast de 85% Garganega zorgt de Trebbiano di Soave vaak voor de finale blend.  Deze druif is in de Marche ook gekend onder de naam Verdicchio, wat u allicht een belletje doet rinkelen.  De Trebbiano zorgt voor een neus van wit fruit, aanvullende citroen, een prettige stuctuur en ondersteunt het verouderingspotentieel van de Soave.

Culinair 

Soave geniet je het best als aperitief, bij mosselen of vis.

BOLLA Tufaie Soave Superiore 2016

In het BereVini.com assortiment kozen we voor de Soave Superiore van BOLLA.  Een van de beste Soave's met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.  Ontdek het onder deze link.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x